RAPORT: Primele 7 luni ale lui 2018 pentru cauza vârstnicilor

Am ajuns în luna septembrie a anului 2018, un an plin de realizări, în care, cu ajutorul voluntarilor, sponsorilor și donatorilor, am adus din nou bucurie în viața bătrânilor singuri din România. Iată lucrurile pe care am reușit împreună să le ducem la bun sfârșit în primele 7 luni ale acestui an. Alături de cei 125 de voluntari ai asociației, am reușit să aducem bucurie bătrânilor din București, Brăila, Constanța, Ploiești, Târgoviște și Pitești, prin peste 146 de activități.

Vă mulțumim că ați înțeles că singurătatea este una dintre cele mai grave boli ale sufletului. Suntem alături de bătrânii care locuiesc singuri prin vizite săptămânale la domiciliu, suport practic și material, îi însoțim la medic și îi ajutăm să fie din nou partea a unui grup social, prin activități socio-culturale, șezători, mese de duminică, aniversări sau sărbători petrecute în familia Niciodată Singur. De asemenea, suntem constant în viața bătrânilor din cămine, prin activități ce îi fac să uite, măcar si pentru câteva ore, de monotonia camerei de cămin.

Vacanță plăcută pentru 12o de bătrâni singuri din România

120 vârstnici din România au beneficiat gratuit în această vară de câteva zile de vacanță la munte, la mare sau în străinătate (Balcic). La fel ca în fiecare an, cu ajutorul donatorilor și voluntarilor, am reușit să oferim în dar 6 excursii de o zi si un sejur la Neptun-Olimp, bătrânilor care, din cauza singurătății sau a sărăciei, nu au mai ieșit din orașul de domiciliu de peste 20 de ani sau care nu au văzut niciodată marea.

POVEȘTI DIN 2018

Program medical de informare și prevenție pentru bătrâni

Începând din acest an, alături de Clinica de Neurologie Neuroaxis, am lansat un program de prevenție gratuit destinat bătrânilor singuri, dar și voluntarilor care lucrează cu persoanele de vârstă a III-a, menit să atragă atenția asupra bolilor din sfera neurologică care pot apărea preponderent la persoanele vârstnice.
La prima întâlnire, ce a avut loc la Clubul Seniorilor din cadrul DGASPC Sector 2, cei prezenți au putut afla mai multe despre accidentul vascular cerebral, care cauzează anual în România, aproape 55.000 de decese. De altfel, țara noastră se afla pe locul al treilea în topul țărilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune. Sesiunea a fost prezentată de medicul specialist în neurologie Dan Mitrea.

Cartea mea de aducere-aminte

Începând cu acest an, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române au demarat un proiect pilot ce are ca scop realizarea unor cărți-obiect. Întâlnirile, ce au loc lunar în spațiul Caselor Memoriale ale marilor autori români sunt coordonate de curatorul Valentina Iancu. În cadrul atelierelor, bătrânii învață atât tehnici de scriere și editare de texte, dar au și ocazia de a împărtăși amintiri personale, într-un cadru sigur și primitor. În plus, la fiecare întâlnire, vârstnicii află detalii din viața și opera scriitorului în al cărui spațiu se află.
La finalul proiectului pilot, fiecare vârstnic participant va primi o carte-obiect – „Cartea mea de aducere-aminte” care va conține amintirile expuse în cadrul atelierului, ilustrate și prezentate sub forma unui obiect unicat.

Grijă pentru bătrânii din cămine

Suntem prezenți constant în viața bătrânilor din căminele din București, Pitești, Constanța și Târgoviște. De-a lungul anului organizăm activități cu prilejul sărbătorilor, ateliere creative, concursuri distractive, de cultură generală, șezători de tricotat, proiecții de film și excursii. În premieră, începând cu acest an, la Constanța, voluntarii ofera vizite de socializare individuală, în camerele vârstnicilor nedeplasabili sau afectați de diverse boli specifice vârstei a III-a.
Pe lângă voluntarii Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, în activitatea noastră din cămine ni se alătură voluntarii Grupului CEZ în România și voluntarii Oracle România.

Aniversări 90+

Lunar suntem alături de vârstnicii noștri și îi surprindem plăcut organizând mici evenimente aniversare. Dar, din acest an, ne-am gândit să organizăm de două ori pe an, aniversări cu adevărat speciale pentru bunicii care împlinesc vârste venerabile.
În luna iunie, am fost alături de 3 doamne care tocmai au trecut pragul de 90 de ani. În frumosul decor de la Casa Universitarilor din București, ne-am bucurat, alături de voluntari, de fantasticele povești de viață ale beneficiarelor noastre.

O echipă unită de voluntari inimoși

Ne place să spunem că voluntarii Niciodată Singur sunt cei mai inimoși voluntari. Grija și afecțiunea lor constantă pentru bunicii asociației este absolut fantastică. Și pentru că ne dorim o echipă sudată, una dintre principalele noastre griji este asigurarea unei formări continue, asigurate de specialiști. În acest an, am organizat un training alături de formatorul Roxana Stoica, la care voluntarii noștri au putut contribui la schimbarea misiunii și viziunii asociației, la stabilirea profilului voluntarului ideal al asociației și a obiectivelor strategice pentru următorii 3 ani, dar au avut și ocazia de a se cunoaște mai bine și de a se consolida ca grup.

De asemenea, organizăm periodic recrutări de voluntari pentru a ne mări echipa. În acest an, ne-am făcut noi prieteni voluntari în București, Brăila, Pitești și Constanța.

Tot în acest an, voluntarii noștri s-au implicat activ în strângerea fonduri, prin colectarea de formulare 2% de la apropiați, prieteni sau familie.  Totodată, voluntari inimoși și oameni de bine ne-au dat o mână de ajutor strângând bani pe platforma Galantom, cărora le mulțumim (Andreea Pipernea, Carmen Vasile, Constanta Androne, Teodora Malinici, Valentina Iancu).

Sezători pline de povești la „Fularul de la Bunica”

Ne plac poveștile spuse la bunicile noastre și ne bucurăm de fiecare dată când avem ocazia să le ascultăm. Lansată în 2016, Campania “Fularul de la Bunica”, oferă, prin șezătorile sale, un cadru prietenos în care beneficiarii și voluntarii asociației petrec câteva ore povestind și tricotând fulare colorate.
Timpul frumos ne-a permis în acest an să organizăm mai multe șezători în locuri cu adevărat minunate. Ne amintim cu drag de șezătoarea organizată în foișorul Grădinii Publice din Brăila sau la Grădina Botanică din București. Va așteptăm cu drag la următoarea întâlnire a bunicilor noastre. Aflați programul șezătorilor pe pagina noastră de Facebook (facebook.com/AsociatiaNiciodataSingur).

Martie, cea mai frumoasă lună

Este deja o tradiție ca în luna martie doamnele beneficiare ale asociației să primească un cadou care să le răsfețe cu adevărat. Voluntarii noștri se pricep să ofere cadouri speciale, așa că au plecat cu doamnele la salon, acolo unde acestea s-au bucurat gratuit de servicii de înfrumusețare. Campania „Frumusețe de Martie” este în fiecare an așteptată cu nerăbdare de bunicile noastre, fiind pentru multe singura dată din an când își pot permite să meargă la coafor.

Paștele în marea familie Niciodată Singur

De fiecare dată, oamenii cu suflet mare ne fac surprize extraordinare. De Paște, alături de Seneca Anticafe, am organizat o colectă de alimente pentru bunicii greu încercați de sărăcie. La final nu am avut doar 2 tone de alimente, ci 2 tone de bucurie și de gânduri bune ce au fost atent distribuite bătrânilor care aveau mare nevoie de ele.
De asemenea, cu ajutorul donatorilor și sponsorilor, am reușit din nou să organizăm mese festive în toate orașele în care suntem prezenți, la care bunicii singuri s-au simțit din nou ca „în familie” de Sărbători, cele mai grele zile ale singurătății.

Locul al II-lea la Gala Societății Civile

Gala Societății Civile constituie cea mai importantă Gală de premiere a sectorului non-guvernamental din România. Ne onorează faptul că în acest an, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, prin programele pe care le derulează în sprijinul bătrânilor din România, a obtinut locul al II-lea la secțiunea Servicii de Asistență Socială, împărțind podiumul cu organizatii prestigioase precum Fundația Principesa Margareta a României și Hopes and Homes for Children.

Cauza vârstnicilor, la nivel internațional

Ca parte a Federației Internaționale les petits frères des Pauvres, suntem mereu în legătură cu colegii noștri din Franța, Statele Unite, Spania, Polonia, Germania, Elveția Mexic sau Canada pentru a găsi noi metode eficiente de intervenție în viața vârstnicilor. În 2018, am participat la Congresul Internațional, unde am putut să prezentăm programele noastre și să împărtășim împreună experiențele în lucrul cu persoanele vârstnice. De asemenea, în luna aprilie, am găzduit Grupul de Lucru European, la care au participat colegii din Franta, Germania, Spania și Polonia.

RAPORTUL DE PRINT ESTE DISPONIBIL AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *