Familie pentru 800 de bătrâni singuri

De multe ori, lumea ne întreabă „ce facem”? De 11 ani de când există programul de voluntariat și de 3 de când a luat ființă Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, încercăm să răspundem la această întrebare. Noi suntem oamenii care dincolo de cifrele din rapoarte, suntem familie pentru 800 de bătrâni din România, care, din diferite motive, își trăiesc ultimii ani în singurătate și chiar izolare. Ne-am gândit dacă termenul „familie” este unul potrivit activității noastre. Dar având în vedere că suntem mereu acolo când bunicii au nevoie de noi, împărtășim cu ei momentele frumoase și mai puțin plăcute ale vieții, suntem sprijinul de care au atâta nevoie și suntem motivul pentru care ei ies din casă și sunt din nou activi, noi suntem „Marea familie Niciodată Singur”.

Dăruim zeci de motive de zâmbet în fiecare an

Doamna Ștefan e mult mai veselă alături de noi

Cu o floare nu se face primăvară, dar cu 11.000 de flori dăruite de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (1 Octombrie), poți însenina ziua multor bătrâni din toate județele României. În 2018, Niciodată Singur a numărat, în afara celor  peste 300 de activități de grup, mii de momente de zâmbete pentru vârstnicii singuri din România. Acestea înseamnă plimbări în parc, invitații la masă, mici daruri oferite de voluntari cu ocazia sărbătorilor, aniversări, ieșiri la evenimente și șezători, sute de telefoane sau vizite și multe altele. Pentru cei mai mulți dintre noi, acestea sunt lucruri mărunte și normale, pe care le facem împreună cu prietenii sau familia, dar pentru bătrânii singuri, toate acestea înseamnă lucruri incredibile, menite să le dea energie, bucurie și putere într-o viață complet monotonă.

Prietenul pe care l-au așteptat de prea mult timp

Dl. Popa și Dana – o echipă imbatabilă

Nu suntem salvatorii vârstnicilor și nici oamenii care să le ofere milă, suntem cu adevărat „prietenii vârstnicilor”. Filosofia noastră este ca fiecare vârstnic să beneficieze de un prieten voluntar și împreună să dezvolte o frumoasă poveste de viață – doi oameni care sunt acolo unul pentru celălalt. Avem relații care înfloresc de ani buni, oameni care dincolo de misiunea lor de voluntari au adoptat un bunic pentru familia lor. Nu e o relație descrisă într-o fișă de post sau în care sunt numărate orele de grijă și afecțiune pe care le oferim, e familie și avem ce învăța unul de la celălalt! Vedem an de an cum această prietenie crește, capătă din ce în ce mai multă încredere, ceea ce îl face pe vârstnic să se bucure cu adevărat de anii senectuții.

Ziua mult așteptată

Voluntarii la plimbare alături de bătrânii din cămin

În mai multe orașe din țară mergem regulat în căminele de bătrâni și organizăm activități. Bunicii de acolo ne știu deja de câțiva ani și știu exact ziua în care venim de fiecare dată. Această zi e una specială pentru ei – se pregătesc și au ocazia pentru câteva ore să primească vizita „familiei Niciodată Singur”. Voluntarii noștri sunt mereu atenți să organizeze activități după pofta inimii bătrânilor, îi ascultă și vorbesc cu ei și le duc mici daruri cu fiecare ocazie. Iar la finalul fiecărui an, dăruim bunicilor calendare de perete cu fotografiile din activități, ca semn al aprecierii noastre. Fără să exageram, ele devin icoane pe peretele căminului și simboluri ale bucuriei pe care o trăim împreună la fiecare vizită.

Nu e niciodată prea târziu pentru „prima dată”

Doamna Burlacu, la prima întâlnire cu marea

Toți oamenii au pasiuni sau visuri. Unele sunt rostite, iar pe altele le păstrăm toată viața. Prietenia pe care o avem cu bătrânii noștri ne ajută să le aflăm cele mai bine păstrate dorințe și, când avem ocazia, le îndeplinim. Știți cum e să reușești să duci pentru prima dată la mare un om de 84 de ani și să te bucuri de bucuria lui? Sau să poți să răspunzi cu o surpriză la „Nu am mai fost de 30 de ani la teatru” sau „Nu am mâncat niciodată prânzul la restaurant”? Tot pentru bunicii noștri, reușim să organizăm activități care să le încurajeze și dezvolte pasiunile. Așa s-a născut proiectul „Fularul de la Bunica” ce constă în organizarea de șezători inter-generaționale de tricotat sau „Cartea mea de aducere-aminte”, un proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, care îi învață pe bătrâni cum să își scrie propria carte de memorii.

Bătrâneți mai ușoare pentru cei în nevoie

Bucurie și ajutor la Pitești

Trăim în România și principala problemă a bătrânilor este sărăcia. După o viață de muncă, mulți dintre ei abia au bani de mâncare și de medicamente. Noi ne dorim să creștem calitatea vieții bătrânilor și nu putem să ocolim acest aspect. Suntem alături de cei în nevoie cu bani de medicamente și lemne de foc pentru iarnă  și cu pachete lunare de alimente sau produse igienico-sanitare. De asemenea, de fiecare dată când apare o nevoie în viața lor, suntem alături de ei și încercăm să găsim o soluție. De exemplu, în 2018, am reușit să înlocuim ferestrele și ușa casei, să cumpărăm electrocasnice și să reparăm instalațiile sanitare și electrice unei bunici din Brăila. Totodată, ne preocupă și sănătatea bătrânilor noștri. Alături de medici specialiști, organizăm sesiuni de informare și prevenție despre bolile specifice vârstei a III-a.

E drept, suntem un program de voluntariat. Nu am reuși să facem nimic fără cei 125 de oameni cu suflet mare care oferă săptămânal câteva ore din timpul lor pentru a dărui bătrâneți mai frumoase.

Dar avem nevoie de ajutorul vostru pentru a reuși să ținem singurătatea departe și în 2019. Dacă vrei să fii parte din frumoasa noastră poveste, te rugăm să ne susții cu o donație. Orice sumă contează. Îți mulțumim! 

Alege valoarea donației. Vei fi redirecționat în siguranță către platforma de plăți MobilPay pentru a face donația cu cardul bancar.

   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *