Raport decembrie 2018

Fenomenul de îmbătrânire demografică se adâncește în România cu fiecare an care trece, iar anul 2018 nu a facut excepție de la regulă. Este o realitate susținută de date concrete, publicate periodic de Institutul Național de Statistică. În plus, situația vârstnicilor din țara noastră nu este deloc una bună: bolile specifice, veniturile foarte mici și lipsa unui interlocutor înseamnă o calitate a vieții foarte scăzută pentru acești oameni. Această realitate cere și o reacție pe măsură!
In aceasta direcție se înscrie demersul asociației Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor, care prin programele sale, este prezentă în viața bătrânilor în mod constant, alinând singuratatea și oferind ajutor material și financiar în limita fondurilor pe care reușește să le atragă!
Din nefericire, anul 2018 a fost unul cu schimbări legislative neprietenoase pentru sectorul non-profit, schimbări care au redus veniturile organizațiilor neguvernamentale, aproape la jumătate.
Cu cât facilitățile fiscale se reduc însă, se observă o implicare mai mare a sponsorilor și donatorilor pentru susținerea cauzei, fapt pentru care le suntem profund recunoscători! Acest lucru ne îndeamnă să facem toate eforturile pentru a consolida relația cu aceștia, să avem o bună comunicare, sa fim transparenți, să facem cunoscute periodic activitățile și evenimentele pe care le organizăm pentru vârstnici. Nimic nu ar fi fost posibil fără acest ajutor!

Anca Zăvădescu, Președinte

Singurătatea doare cel mai tare de sărbători. Pentru vârstnicii singuri, Crăciunul este o zi ca oricare alta, o zi pe care și-o petrec în fața televizorului sau în cămăruța căminului de bătrâni. Mulți dintre ei au renunțat să mai împodobească bradul sau să gătească vechile rețete festive. Echipa Niciodată Singur se asigură an de an că spriritul sărbătorilor învie în viața acestor oameni. Luna decembrie este o lună plină pentru voluntarii noștri, o lună presărată cu daruri-supriză, colinde, zâmbete și sute de motive care dau speranță bătrânilor.

Ne-am început luna decembrie sărbătorind neaoș „100 de ani de România”, alături de bunicii din căminele din București, Constanța, Pitești și Târgoviște, prin activități creative și povești frumoase. Au urmat zile în care bunicile talentate în arta tricotatului s-au întâlnit cu mai-tinerii învățăcei pentru a împărtăși din experiența și talentul lor. Ca de fiecare dată, „Fularul de Bunica” le dă vârstnicilor ocazia să să fie utili și să se simtă valorizați și apreciați. De Moș Nicolae, voluntarii noștri au avut grijă să ofere mici daruri pe care le-au așezat cu grijă în ghetele bunicilor. Mai mult, pentru prima dată, bunicii i-au învățat pe tinerii voluntari cum să pregătească o masă de Crăciun ca odinioară, într-un cooking class „ca la bunica acasă” în care am deprins cum să coacem cei mai pufoși cozonaci.

De la mijlocul lunii, am început pregătirea pentru Crăciun. Fiecare vârstnic înscris în program a fost vizitat de voluntari, care s-au asigurat că seniorii au tot ce le trebuie pentru Sărbători. Au fost oferite daruri și pachete cu alimente, produse de igienă și haine, am cumpărat și împodobit brazi, am cântat împreună colinde și i-am asigurat încă o dată pe bătrâni de dragostea și grija noastră.

Iar ca în fiecare an, marea familie „Niciodată Singur” a fost împreună de Crăciun. În fiecare oraș în care suntem prezenți am organizat mese festive pentru vârstnici, la care am înteles cu toții adevărata semnificație a Sărbătorilor. În București, conform tradiției, ne-am bucurat împreună pe 27 decembrie, la Hanu’ Berarilor.

Descarcă raportul în format pdf.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *