Ziua mondială privind abuzurile împotriva vârstnicilor (15 iunie)

Pe 15 iunie, la nivel mondial, este sărbătorită, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite – Ziua Internațională privind abuzurile împotriva vârstnicilor. Ziua își propune să atragă atenția asupra abuzului fizic, emoțional și financiar împotriva bătrânilor. De asemenea, această zi încearcă să explice provocările, dar și oportunitățile reprezentate de îmbătrânirea globală a populației și reunește vârstnicii, îngrijitorii lor, autoritățile locale și societatea civilă pentru un dialog privind modurile cele mai eficiente de reducere a incidentelor de violență față de bătrâni, în contextul creșterii calității vieții acestora.

În prezent, lumea suferă schimbări demografice semnificative. Estimările indică faptul că, până în 2050, populația de peste 60 de ani va depăși numărul tinerilor. Aceste schimbări au condus la recunoașterea la nivel mondial a problemelor și provocărilor cu care se confruntă persoanele în vârstă. Cercetările au arătat că abuzul, neglijența, violența și exploatarea persoanelor în vârstă reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă bătrânii din întreaga lume. Datele Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că 4-6% dintre persoanele în vârstă suferă de o formă de abuz.

Ziua mondială privind abuzurile împotriva vârstnicilor a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012 și a fost marcată de întâlniri și conferințe la sediul ONU din New York.

Un alt moment ONU important pentru persoanele vârstnice este 1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi în care sunt recunoscute contribuțiile persoanelor în vârstă și în care sunt evaluate problemele care le afectează viața.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor oferă, prin programele sale sprijin moral, practic și material pentru peste 850 de bătrâni aflați în situații dificile de viață. Printre principalele probleme care afectează vârstnicii din România se numără sărăcia, problemele de sănătate, inutilitatea și singurătatea.

Asociația Niciodată Singur este o organizație non-profit, finanțată exclusiv din donații. Cei care doresc să susțină financiar cauza, o pot face aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *